dinsdag 28 juni 2011

Koninginnenpruimen


Als kind at ik bij mijn grootvader altijd zalig zoete oranjegele pruimen. Later kwam ik te weten dat het Queen Victoria’s waren. Toen ik zelf een pruimenboom wilde planten was de keuze snel gemaakt. Later las ik op internet dat je deze pruim serieus moet uitdunnen wil je gezonde vruchten krijgen.
Wat betekent ‘uitdunnen’? Het lijkt altijd zonde om perfecte vruchtjes van de boom te halen omdat je dan denkt dat je oogst veel kleiner zal zijn. Ik heb dan de vraag gesteld op het Tuinkrantforum en Guy De Kinder kwam met zeer nuttige informatie. Rond half mei moet je beginnen met alle vruchtjes te plukken waar een bruin plekje op zit (onderkant tegenover steeltje). In die vruchtjes zitten namelijk rupsjes, die later ook aan andere pruimen zullen vreten.
Dus, stap 1: haal de aangetaste vruchten weg met een schaar. De vruchtjes zelf mag je niet op de composthoop gooien, geef ze aan de kippen of dompel ze eerst onder in een emmer water. Stap 2: een tiental dagen later dun je verder uit tot je ongeveer 2 vruchten overhoudt per 10cm tak.


Met deze ingreep worden deze pruimen die door sommigen varkenspruimen genoemd worden de koninginnenpruimen waar ze hun naam aan te danken hebben: groot, zoet met een losse pit en niet de minste insectenbeschadiging.


Deze lente was de boom zeer zwaar beladen en na het dunnen had ik wel een emmer perfect groene pruimpjes. Ooit had ik ergens gelezen dat je ook met groene pruimen confituur kon maken, dus gingen die pruimen mee naar huis. Wat opzoekwerk leverde geen sluitende antwoorden over ‘onrijpe groene pruimenconfituur’. Ik vond wel een recept over groene pruimen ingelegd op zout of azijn. Het is een traditioneel Marokkaans recept, berkouk. Het resultaat van dit experiment zullen we later uiteen doen, de pruimen moeten immers een aantal maanden ‘rijpen’.

donderdag 16 juni 2011

Le temps des cerises

Niets is lekkerder dan versgeplukte kersen. De vogels in onze tuin vinden dat ook. Bij de keuze van onze kersenboom (laagstam) hebben we ons laten leiden door de smaak en het uiterlijk van de kers maar ook door de 'vogelbestendigheid' van de soort.


De keuze viel op de kerselaar 'Lapins' omdat die later bloeit dan andere kerselaars en daardoor minder gevoelig zou zijn voor late nachtvorst. De pluktijd valt doorgaans eind juli en daardoor zouden de vogels al minder geïnteresseerd zijn in deze kers. Ze hebben zich ondertussen al een indigestie gegeten aan de vroege kersen van de buren. Dit zijn allemaal theorieën en wie ben ik om daar aan te twijfelen. Feit is wel dat we dit jaar onze vakantie zo gepland hadden dat we de kersen volrijp konden plukken ... zijn die kersen potverdikke niet eerder rijp door het warme weer zeker!


Ik hecht niet zoveel geloof aan het verhaal van de overvolle buikjes van de vogels en dus zoek ik elk jaar opnieuw naar doeltreffende vogelverjagers. Vorig jaar had ik de enkele overvolle takken helemaal ingepakt met tomatenbuizenplastiek. Zeer doeltreffend, maar niet voor een almaar groter wordende boom met almaar meer te beschermen kersen. Dit jaar gingen we voor kunst en cultuur. Ik spaar al een tijdje de dvd's die de werkboeken van onze schoolgaande dochter sieren: draadje aan de dvd en overal rond hangen in de boom. Ik weet niet of het echt helpt in de kersenboom want uit angst voor de vogels heb ik de meeste kersen al geplukt voor ze volledig rijp waren. Het dvdsysteem werkt wel perfect bij de braambozen.

Volgend jaar steken we oma in het werk om buizen te maken uit oude glasgordijnen vastgemaakt met velcro. Een collega  hangt lege flessen op en op internet staan nog leuke tips, de ene al diervriendelijker dan de andere: gerookte haring in de boom hangen, zakjes met mottenballen, strookjes stof met jeneverbesolie, een radio met non-stop muziek en misschien het meest originele, een groot vogelsilhouet boven je boom doen uittorenen.

met dank aan Robert Sergent

maandag 13 juni 2011

Bekeringsdrang

“Ik zoek zo’n gereedschap waarmee je distels uit de grond kan trekken”, zei een oudere man in het tuincentrum. De winkeljongen murmelde op automatische piloot. “Als er een stukje wortel blijft zitten, groeit de distel terug. Het beste wat je kan doen is spuiten.”
Mijn bloed kookte toen ik het hoorde. De winkelrobot verdween en ik ging op de man af. “Ik ken een veel beter systeem om distels te verwijderen”, gaf ik hem ongevraagd mee. Het gezicht van de man keek ongelovig. “Kijk, dat is wat ik bedoel”, probeerde ik nog. De man keek verbaasd naar wat ik toonde. “Maar dat ken ik, dat is een spitvork. Ze gebruiken dat toch om aardappelen te rooien?”
“Ja”, antwoordde ik, “maar je kan die techniek ook toepassen om distels uit te halen”. De man klaarde eindelijk op. “Ik heb nog zo’n oude spitvork staan thuis van vroeger. Dát is inderdaad de oplossing. Bedankt voor de tip!”

Yes, dit was mijn eerste senior die ik heb kunnen bekeren tot het Gifloze Wieden. Dat doet ongelooflijk deugd!

zaterdag 4 juni 2011

Knautiabevolking


De voorjaarspiek van de vlinders is al een tijdje voorbij. De poppen van de zomergeneratie zijn zich nu aan het ontwikkelen. Afhankelijk van de soort, het gebied en het weer kunnen de vlinders die je nu ziet zowel de laatste voorjaarsvlinders als de eerste zomervlinders zijn. Dat kan je best waarnemen als je toevallig exemplaren van dezelfde soort tegelijk ziet. Het nieuwe exemplaar heeft mooie, felle kleuren met perfecte vleugels terwijl het voorjaarsexemplaar vervaagde kleuren heeft met afgesleten vleugels.

Ons mooi knautiaperk heeft afgezien van de harde zuidenwind van de voorbije dagen, verschillende stengels zijn op de grond geslagen. De insecten hebben daar gelukkig geen probleem mee want ondanks de kalme periode zag ik dit weekend toch al een aantal leuke vlinders. Ze zijn waarschijnlijk gestuurd door VELT om reclame te maken voor hun opentuindagen :-)


De vlinders die ik op de knautia zag zijn bijna zeker afkomstig van een nieuwe generatie. Op de foto’s zie je links het groot dikkopje en rechts de kleine vos. Het bruin zandoogje kwam er ook eten maar het liet zich niet fotograferen. Ook het bont zandoogje was aanwezig maar dat zwerft liever langs de meidoornhaag.