zondag 30 januari 2011

Kuulkappers


In de 14de eeuw, na de bouw van de tweede Brusselse omwalling, ontwikkelde de tuinbouw zich buiten de omwalling in de huidige gemeente Sint-Gillis. Alle vruchtbare gronden werden ingenomen door onder andere drooglegging, maar toch kon de groentenopbrengst niet voldoen aan de vraag van de almaar groeiende bevolking van Brussel. Tegen het midden van de 17de eeuw slaagden de tuinbouwers van Sint-Gillis erin een nieuw soort kooltjes te kweken. Het was een kruising die je verticaal kon kweken waardoor er minder grondoppervlakte werd ingenomen. De Brusselse spruit was geboren. Door het succes nam de nieuwe groente al snel een groot deel van het landbouwoppervlak in. Het duurde dan ook niet lang tot de bewoners van Sint-Gillis de bijnaam "kuulkappers" kregen.

woensdag 26 januari 2011

Dag 26: grijs en nat

Het kleine winteroffensief voor kerstdag was maar een schijnbeweging. De kwakkelende winter met zijn korte, sombere, zompige dagen hangt me serieus de keel uit. Het enige wat me overeind houdt is de televisie. Ik maak dan mijn eigen 'reality TV'. Granen strooien, zonnebloempitten gooien en vetbollen ophangen. Lang moet ik niet wachten tot het programma begint. Vorig weekend heb ik me enorm geamuseerd met De Slimste Mees Ter Wereld. Je ziet ze hier geduldig wachten tot de laatste seconde om de Groenling en de Keep te verslaan. Toptelevisie!


Naar het einde van de week toe zal het kouder worden. Joepie, misschien komt er toch nog een echte winter.

zaterdag 22 januari 2011

Spruitjes plukken


Ik heb de voorbije week mijn tweede lading winterspruitjes van het seizoen geoogst. Op de foto zie je de spruitjes die klaar zitten voor een volgende pluk. Dit is het ras 'Huizer laat', de enige soort die in de winkel lag.
Winterspruiten vind ik ideaal omdat je op die manier lekkere groenten krijgt in een seizoen dat normaal niet veel groen op het bord brengt. Bovendien heb je dan nog een reden om je moestuin te bezoeken in de donkere maanden.
Het kweken is echt niet moeilijk. Ik zaai de spruitkool half april. In een kleine bloempot steek ik telkens één zaadje. Het voordeel is dat ik acht weken later gemakkelijk kan uitplanten. Halfweg juni steek ik dan de koolplanten in de met compost verrijkte grond. De voornaamste belagers van koolplanten zijn koolwitjes. Daarom plaats ik meteen na het planten insectengaas boven de kolen. Je moet af en toe eens wieden als de plantjes jong zijn maar eenmaal ze goed groeien, moet je alleen nog wachten tot het begin van de winter om te oogsten.

zondag 16 januari 2011

Vijf jaar De Aalscholver


Exact vijf jaar geleden zijn we begonnen met onze tuin. Misschien vraag je je af waarom we de tuin De Aalscholver hebben genoemd.

De aalscholver is typisch voor de waterloop in de buurt van onze tuin. Zijn Franse naam cormoran komt van de vroegere Latijnse benaming corvus marinus of zeeraaf. De aalscholver leeft inderdaad van vis die hij al duikend vangt in visrijk water. Na het eten gaat hij zijn veren drogen door met gespreide vleugels in de zon te zitten. Door die grappige gewoonte en door zijn zwarte kleur kreeg hij vroeger van de vissers dan ook de bijnaam 'paster' of 'dominee'. Waar aalscholvers leven is veel vis en dus zuiver water en dat idee past perfect bij onze ecologische tuin.

Wie meer anekdotes wil weten over de aalscholver of andere vogels moet zeker eens het boek 'Vogels in volksgeloof, magie en mythologie' lezen van Johan Boussauw.

zondag 9 januari 2011

Wintergroenten

Het nieuwe jaar is net begonnen. Voor veel tuinders start het tuinjaar pas in de lente maar niet bij ons. Januari is namelijk de eerste maand waarin wij volop wintergroenten beginnen oogsten. Winterprei, spruitjes, boerenkool, schorseneren, pastinaak zijn onze favoriete groenten in de winter.
Het grote voordeel van wintergroenten is dat ze weinig onderhoud vragen tijdens het winterseizoen. Dan groeit er immers geen onkruid en de groenten bewaren op het veld. Ze zijn zelfs bestand tegen sneeuw en lichte vorst.