zaterdag 27 december 2008

En nu ...


Daar sta je dan met 800 m² grond. Wat doe je daarmee? Na ons stadstuintje van 50 m² is zo'n lap grond eindeloos, je zou er pleinvrees van krijgen. Met de winter voor de deur hadden we tijd genoeg om plannen te maken. De ideeën hadden we al lang, we hadden alles al eens uitgeprobeerd in ons stadstuintje dat ondertussen uit zijn voegen barst. Wat we willen is een vogelbosje, een kleine boomgaard, een moestuin, een grote natuurlijke vijver, een knotwilgenrij en een natuurlijke siertuin met zoveel mogelijk insectvriendelijke bloemen en planten. Wat we niet willen is een Engels gazon, verharding en 'spuiten'!
Om een idee te hebben van de verhoudingen hebben we eerst de tuingrenzen afgebakend met rood/wit plastic. Op het plan konden we al zien hoe lang en smal 75 op 11,50 meter is, maar in het 'echt' is de diepte van de tuin redelijk indrukwekkend.

In detail


Het stuk bouwgrond is lang en smal: ongeveer 75 meter op 11 meter 50. De tuinkant is georiënteerd op het noordoosten en sluit aan op een kleine bosrand van de achterburen. De ondergrond is oorspronkelijk zand, maar om de grond te kunnen gebruiken voor de teelt van maïs werd jaren geleden een dikke laag teelaarde aangevoerd. De grond helt af vanaf de straatkant om te eindigen met een niveauverschil van gemiddeld 30 cm bij de bosrand.

Welkom!


In januari 2006 kochten we een stuk bouwgrond in een agrarische omgeving. Met het bouwen willen we nog enkele jaren wachten maar we zijn wel onmiddellijk gestart met het inrichten van de tuin. Hoe we stap voor stap een ecologische en diervriendelijke tuin realiseren zal je hier de komende maanden kunnen volgen.